„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„Креативни Мислители” – Иновативна среда за обучение на учениците

Средището на съвременното Просвещение вече е факт, проектът „Креативни мислители” бе открит във Велико Търново. Първите строители на съвременната патриотична училищна стая на Възраждането са активните български граждани! Благодарение на тяхната подкрепа и дарения, насочени към образователните проекти на Азбукари, средището на съвременното Просвещение вече е създадено. Всички родолюбиви хора, които избраха игрознанието „Букварино” се превърнаха и в дарители на модерния училищен кабинет – „Крeативни мислители”, който е изграден в ОУ „Димитър Благоев“ в град Велико Търново. Средствата, събрани от „Букварино“, бяха насочени именно към изграждането на „Креативни мислители”. За да допринесат с дух и емоция за официалния старт на училищния кабинет дойдоха стотици деца, учители, преподаватели, студенти и гости от страната. Проектът, реализиран от „Сдружение Азбукари” бе оценен високо от всички, дошли да видят училищната иновация. Тя ще даде възможност и занапред в класната стая да се преподават знания по история, български език, изобразително изкуство. За по-големите ще има и лекции по икономика, финанси, специфични бизнес умения и лидерство.

Всички присъстващи на събитието по откриването на стаята, пяха химна на България, а в небето полетяха стотици бели, зелени и червени балони. Така бяха почетени националните символи на страната.


В изцяло модернизираната класна стая учениците и даскалите ще разполагат с лаптопи. Старата дъска е заменена с интерактивна. Тя действа като компютърен екран, като едновременно с това запазва основната си роля и на нея може да се пише. С помощта на дъската ще се правят презентации на уроците и учителят ще си води бележки или може да маркира отделни теми и пасажи по екрана. Според специалистите, подобен род иновативно обучение увеличава посещаемостта в класовете и ангажира самите ученици в по-активното усвояване на преподавания материал.
„Креативни мислители” е пример за генерална промяна на средата на обучение в българското образование. Проектът е образец за необходимостта от налагане на модерни технологии в процеса на обучение в патриотична атмосфера. „Креативни мислители” е мястото, което уважава усилията и достойнството на децата и даскалите за развитие на личностния им потенциал. Това е първият по рода си съвременен център на Възраждането. Тук просветителите с мъдрост и разум ще пробуждат духовните и националните ценности и идеали! Не случайно още в деня на откриването децата участваха в изграждането на многослоен портрет на Христо Ботев от хартия, детайл от първия скулптурен – архитектурен паметник в България. Разтърсващо встъпително слово по време на официалното откриване направи актьорът Филип Филипов, превъплътен в неудържимия борец за свобода Христо Ботев. Специално обръщение имаше и от изследователя на българската история Павел Серафимов.
Убедена съм, че „Креативни мислители” е място, на което ще се раждат новите български възрожденци. Искаме да дадем възможност на всички ученици да бъдат равнопоставени в процеса на обучение и в същото време да развиват своите таланти. Нашите деца заслужават да имат модерни класни стаи, където да придобиват нови знания. Само чрез подобни иновативни проекти, които стимулират децата да надграждат познанията ще може да се подобри значително образователната сфера в България, заяви Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари”.

 

 Поредица от събития превърнаха откриването на обновената класна стая в празнично събитие, а многобройните образователни демонстрации показаха иновативния подход, който ще бъде използван и в бъдещата работа на преподавателите в новия кабинет в училището. Художникът Краси Тодоров проведе майсторски клас „Художественият образ в контекста на историческата достоверност и прецизността при неговото възпроизвеждане”. Той е на мнение, че „Креативни мислители” обединява в себе си възможността да се запази патриотичното мислене в процеса на придобиване на нови знания. На ръководената от Тодоров демонстрация на Ζn Art технология, присъстващите участваха в изграждането на образа на Христо Ботев. Идеята бе аудиторията не само да види, но и практически да се докосне до уникален за България и целия свят процес за обмен на информация и трансформация на Познание, да разшири своето разбиране за изкуство, култура и образование. Да се види материята като фокус на пречупване на пространствата и като отправна точка за изследване на измеренията.
В света на знанието и историческата грамотност децата бяха въведени от актьора Филип Филипов, влязъл в образа на Христо Ботев. Бе представена и лентата „Ботев: От Голгота към Свобода“. Минути по-късно бе открита изложбата „Импулс за промяна с „Креативни мислители”. Лекция, посветена на творчеството, знанието, иновацията и модерното обучение изнесе психологът Дима Желязкова. Програмата за най-малките за тържествения ден включи и детски празник – историческа викторина и игри „Букварино”.
„Българският учител е творец и не се страхува да разчупи рамките. Благодаря на всички, които създадоха това модерно място за обучение и творчество. С ваша помощ имаме алтернатива на традиционното обучение и възможност да направим така, че образователната система да не е просто набор от скучни методи за преподаване“, коментира директорът на ОУ „Димитър Благоев” Надя Владимирова.
„Щастлив съм, че съм част от този екип. Днешното събитие ме връща години назад, във времето, когато бях ученик. Тогава моите преподаватели успяха да възпитат у нас гордост, че сме българи. Вярвам, че в тази стая ще откриете смисъла на думи като чест, достойнство, шанс. Помнете, че шанс може да получи всеки, но успешен става само този, който е упорит в познанието. Мотивирайте се да бъдете добри и не спирайте да се образовате. Не изпускайте шанса си да трупате познания, да опознавате света по различен начин. Опознавайте различното, новото, постоянно намирайте нови мечти, които да ви мотивират да се развивате“, обърна се към децата председателят на Съвета на директорите на PMG Петър Христов.
Стойността на проекта е 60 000 лева, като сумата инвестирана от „Сдружение Азбукари” е 34 000 лева. Екипът на Азбукари благодари на всички, които си взеха комплекти „Букварино” и по този начин подпомогнаха изграждането на стаята – „Креативни мислители”. Компания „Лактима Балкан” извърши първични ремонтни дейности, осигури кетъринга, помогна при организацията на събитието.
Огромни благодарности към фирма Дигинг груп, предоставила компютрите за всеки ученик, на „Алумина Елит” за новата красива дограма в стаята. Фирма „Мебел фактор” подсигури удобните и толкова изящни столчета.
„Трежър” подари величествената картина на кан Крум, която се намира в стаята. Техническото оборудване е осигурено от Пламен Аданев, Емил Елефтеров, Александър Касовски.
Благодарение на общите усилия децата на Велико Търново ще могат да учат в една модерна и приятна обстановка, а амбицията на „Сдружение Азбукари” е да разпространява своята образователна инициатива и в други населени места. Всеки може да стане част от доброто и да подкрепи образователни проекти на организацията.

Фотограф: Кристина Камбурова – KKphotography

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

[wdgk_donation]

Други интересни проекти на Сдружението