МОНУМЕНТ ДЯДО ДОБРИ – ПЪРВИЯТ ПАМЕТНИК НА ДОБРОТО В БЪЛГАРИЯ

„Сдружение Азбукари“ започна кампания за изграждане на „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“

Дядо Добри – „канонизираният“ приживе от народа светец от село Байлово изгради тихо и кротко пантеон от всенародна любов, макар винаги да е странял от публичността и прожекторите. Градеше го тухличка по тухличка, докато години наред събираше стотинка по стотинка милостиня пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и на други места. Милостиня, която после до стотинка даряваше на български храмове. И този негов пантеон от всенародна любов ще продължи да се доизгражда и украсява от поколение на поколение.

Месеци след кончината на Светеца от Байлово „Сдружение Азбукари“ обедини съмишленици около общонародна кауза – изграждане на „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“. Целта на кампанията е да се издигне паметник на определяния приживе за светец Дядо Добри, като символ на Доброто. Идеята възниква спонтанно у Цвета Кирилова, журналист, общественик и председател на „Сдружение Азбукари“, и Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово“. Според хилядите общественици и обикновени българи, прегърнали безрезервно каузата, това ще бъде една от най-хуманните инициативи в българския обществен живот, защото е насочена към една от най-ценните добродетели – Добротата, и защото поставя в центъра на цялата кампания децата и тяхното възпитание.

Началото на дарителската кампания за паметник на светия човек и голям българин беше обявено от Цвета Кирилова на 27 юни на премиерата на книгата на Борислав Радославов „Дядо Добри – Светецът от Байлово“ в Младежкия театър. Препълнената зала, приповдигнатата и вълнуваща атмосфера и двучасовата опашка за автографи бяха поредното потвърждение, че днес, няколко месеца след кончината на Светеца неговата мисия не само не е намалила своето въздействие, но продължава да събира нови и нови последователи. Значимостта на този ярък будител, предпочел да остане в сянка и далече от публичността, тепърва ще бъде дооценявана, категорични са обществениците.

„Трябва да сме щастливи, че в наши дни имахме привилегията да живеем с такъв човек, който беше наречен Светецът от Байлово именно от хората, не от нас, журналистите – каза Борислав Радославов. – Благодарение на това, което направи, днес той е една икона за българите. Дали ще бъде канонизиран от църквата, още никой не може да каже, а и това би отнело много години, но най-важното е, че за хората той вече е светец, че народът го е канонизирал в своите сърца и в своите души.“ Радославов обяви, че 20% от приходите от продажбата на книгата ще бъдат за изграждането на паметника.

„Сдружение Азбукари“ подема тази национална кауза, за да популяризира и в бъдеще делото на един свят човек, който ни зарази с примера на Доброто“, се казва в писмото до Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и подписано от Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари и водещ на кампанията „Монумент Дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“. В него обществениците изразяват надеждите си Столична община да бъде основен партньор в каузата на „Сдружение Азбукари“ и съмишленици.

„Искаме неговото послание да бъде предадено и на следващите поколения българи, както са увековечени имената на други обществено значими личности. Общонационалната кампания е многопластова и освен благотворителния елемент, тя има и образователен характер. В развитието на кампанията ще предложим партньорство на университети и училища, за да разкажем на децата и подрастващите за измеренията на Доброто и потърсим отговор на въпроса „Какво означава да си Добър Човек днес?“. Всички участници ще развиват творческото си мислене, креативността си, уменията си и таланта си.

Вярваме, че мъдрите очи на Дядо Добри ще отправят миролюбиви послания и към следващите поколения и така ще издигнем Добродетелта на пиедестал”, се казва още в писмото до Столична община.

„Сдружение Азбукари“ разчита на широка обществена подкрепа и приканва и други неправителствени организации да се присъединят към инициативата. Вече са се включили членовете на „Единение Българи за България“.

Инициативата ще бъде не само общонационална, но и глобална и призивът ще обиколи света, навсякъде, където има поне един българин, казват организаторите. Зад каузата застават посолства, консулства, български общности и организации и отделни сънародници от всички континенти.

На официалната фейсбук страница на инициативата „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“ българи от всички краища на света могат да публикуват свои отзиви, да прочетат информация как се движи инициативата, при пълна прозрачност в отчитането на даренията.

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка –  BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника.

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа HelpKarma. На адрес https://helpkarma.com/campaign/monument-diado-dobri-144 те могат да дарят за каузата само с 2 кликвания.

Събраната сума до този момент е 22 571 лв. Благодарим за вярата в хубавата кауза! Доброто е в нас, трябва само да го поканим!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други инициативи които може да харесате