Дядо Добри оживя в благотворителна изложба на открито (снимки)

Благотворителна изложба със снимки, запечатали образа на Дядо Добри, наричан приживе от народа Светеца от Байлово, е изложена на открито на улица „Париж“ в София днес. Снимките са от изложбата „Дядо Добри – възхваляван, но и обругаван“, правени от фоторепортери за българската преса, и могат да бъдат закупени на място до 15 часа часа.

„Ако ги разгледате, ще видите колко е различен и какъв дух има този човек. Той просто е едно олицетворение на някаква доброта, смиреност, човечност – това, което много ни липсва сега. Той просто е едно спокойствие и те кара да се замислиш: „В крайна сметка за къде бързаме?, казва фоторепортерът Рада Петкова.

 

Целта на благотворителната инициатива на „Сдружение Азбукари“ е да бъде изграден „Монумент дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“. Той ще бъде разположен в самото начало на ул. „Париж“, при едноименния художествен пазар и близо до до храм-паметника „Св. Ал. Невски“, където ден след ден, година след година стоеше там и събираше пари, за да ги дари за реставриране и поддържане на много български християнски храмове.

Човекът с голямо сърце ни напусна на 104-годишна възраст на 13 февруари тази година, като до последния си час живя според своите завети и остана в сърцата на хората като символ на себеотрицанието в името на вярата.

Месеци наред след кончината му, неговата мисия не само не е намалила своето въздействие, но продължава да събира нови и нови последователи. Значимостта на този ярък будител, предпочел да остане в сянка и далеч от публичността, тепърва ще бъде оценявана.

„Дядо Добри изгради тихо и кротко пантеон от всенародната любов, въпреки че винаги е странял от публичността и прожекторите. Градеше го тухла по тухла, докато години наред събираше стотинка по стотинка дарения пред храм „Св. Александър Невски“ и на други места, а после даряваше изцяло на български храмове. И този негов пантеон от всенародната любов ще продължи да се доизгражда и украсява от поколение на поколение“, обясняват организаторите на инициавата за издигане на монумент на дадо Добри като символ на доброто.

Паметникът ще бъде направен с помощта на децата от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Училището е единственото на Балканите и едва второ в Европа. Учениците ще го изградят с подкрепата на учители-професионални скулптури, които ще им дават насока.

„Този паметник ще бъде една топлина, той ще бъде израз на детските мечти, на човещината в децата и тази чиста емоция и хармония, която само те могат да излъчват. Така че паметникът на „Доброто ще бъде първият изразител на детското старание и професионализъм. И дори деца, те ще се справят по безупречен начин“, казва Цвета Кирилова от „Сдружение Азбукари“.

Източник: dir.bg

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате