В центъра на кампанията за монумент на Дядо Добри са поставени децата на България

От „Сдружение Азбукари“ бихме се радвали първият Паметник на Доброто да е около катедралата „Св. Александър Невски“, за да продължи Светецът да изпраща своите послания към всички и най-вече към малките.

Идеята за „Мемориал Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“ възникна по съвсем естествен път с подкрепата и съпричастността на всички онези, които имат отношение към делото на Светеца от Байлово. След представянето на книгата на Борислав Радославов „Дядо Добри – Светеца от Байлово“ решихме, че е добре да поставим монумент на неговото дело и на неговото хуманно измерение в градска среда, по-специално в центъра на София, където да показваме на всички, че Доброто съществува и че дядо Добри е част от нашите сърца; че той реално е осмислил това, което ние чувстваме в ежедневието си и бихме искали да изразим чрез нашите добри дела и чрез нашите постъпки.

С Борислав Радославов на премиерата на книгата му „Дядо Добри – Светецът от Байлово“.

Този монумент, олицетворяващ Доброто, би трябвало да се намира в близост до храм-паметник „Св. Александър Невски“, защото всички хора, които са виждали и общували с дядо Добри, обичайно са го срещали там и знаят, че той винаги се е намирал там.

Бихме се радвали, ако намерим чрез подкрепата на Столична община и Светия Синод поставим монумента там, за да продължи да изпраща своите послания на всички поколения и най-вече на децата, които предстоят да израснат и да научат нещо повече за този човек, който отделяше цялото си време, за да твори добро – да събира средства, да ги предава на църкви и манастири и да показва, че един човек може да живее в голямо смирение и скромност; да бъде почтен, да бъде добър и да бъде знамение на едно много велико и добро дело.

Ето защо „Сдружение Азбукари“ се събра с други организации и съмишленици, за да претворим тази идея в реалност и да привлечем на наша страна деца, които да бъдат в центъра на тази идея и на кампанията. Според мен това е много вдъхновяващо.

Този паметник очакваме да бъде направен от децата от Професионалното училище по каменообработване в село Кунино, което за наша радост е единственото на Балканите и се намира в България.

Много бихме се радвали тези деца да изградят паметника с подкрепата и съпричастността на учители, ментори, професионални скулптори монументалисти с опит в работата с камък, които ще им дават насока.  Вече проведохме първата среща с екипа на училището и се радваме, че намерихме безрезервни съмишленици в тяхно лице.

Кампанията ще бъде многопластова. Ние от „Сдружение Азбукари“ имаме опит в създаването на много общополезни инициативи. Нашата организация работи от няколко години в обществена полза и привлича нови и нови съмишленици, готови да работят „на ползу роду“.

Всичко, което сме сътворили до тук, реално е ориентирано не само към обществото, но и конкретно към децата. Ето защо успоредно с разгръщането на кампанията ще организираме поредния конкурс за рисунка, за да накараме децата да размишляват върху темата „Какво значи да си добър днес?“, а все пак дядо Добри е символ на Доброто. Те ще рисуват и ще презентират представата си за добродетелите на човека, как виждат те всичко това, така че да можем да направим тази кампания максимално ориентирана към творческия им потенциал и креативността им и да увличаме младите все повече в тази идея.

Нашата страна е изпълнена с паметници, но те са свързани с хора революционери, освободители, участвали в битки, боеве и войни. Но мисля, че е крайно време България да създаде своя първи паметник на Доброто.

Предстои съгласуване със Столична община на всички наши стъпки, разбира се, и проектът ще бъде изработен. Вече изпратихме официално писмо до кмета Йорданка Фандъкова. Иска ни се да привлечем като основен партньор Столична община и да бъдат неотлъчно като наши сподвижници в тази идея, за да можем да дадем шанса на децата да реализират най-доброто от себе си и техните родители да бъдат горди.

Този паметник ще бъде една топлина, той ще бъде изразът на детските мечти, на човещината в децата и на тази чиста емоция и хармония, която само те могат да излъчват. Така че Паметникът на Доброто ще бъде първият изразител на детското старание на професионалистите, които, макар и деца, мисля, че ще се справят по безупречен начин.

Предстои съгласуване и с другите институции – Светия Синод, Министерството на културата. Мисля, че те ще проявят разбиране, че не е нужно този монумент да е нещо грандиозно, да изпадаме в някакъв максимализъм и крайности.

Добре е Дядо Добри да отправя своя мъдър поглед, да ни гледа от постамент близо до катедралния храм „Александър Невски“, за да може всеки, който беше свикнал с неговото присъствие там, да намира частица от него чрез този монумент, а пък да дадем и шанс на децата. Да им покажем, че вярваме в тяхното творчество, в техните възможности и потенциал.

Време е да повярваме на младото поколение и нека да дадем шанс за всички техни стремления и възможности, защото така трябва да се случват нещата.

Ваша Цвета

(Интервю за програма „Хоризонт“ на БНР)

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате